петак, 28. октобар 2016.

Nešto sasvim novo!

Važna PREDNAJAVA

Desilo se da je baš ovih dana vreme velikih i zanimljivih brojeva na sajtu, pa je red da se to obeleži jednim takmičenjem u rešavanju zadataka.

Zašto je naglašeno: baš ovih dana? Zato što je novembar mesec kada je sajt ENIGMATIKA i druge zavrzlame, pre tačno 7 godina, počeo sa radom! I zato što je pre neki dan, baš uoči tog važnog datuma, zabeležena nova velika brojka jedinstvenih poseta. Prošlo je to naravno nezapaženo, ali je sama brojka mnogo bitnija od toga. A baš negde oko same godišnjice rada sajta, očekuje se i velika okrugla brojka na brojaču pregleda.

Pored toga, sajt ENIGMATIKA i druge zavrzlame je prvi započeo mnoge nove stvari u oblasti enigmatike i logike, pri čemu prvenstveno valja podsetiti na jedinstveno takmičenje u rešavanju optimizacionih logičkih zadataka, koje se održava već punih 6 godina, i druga onlajn enigmatska i logička takmičenja, sa obradom rezultata u skoro pa realnom vremenu. Ne treba zaboraviti jedino nedeljno takmičenje anagramista ("nasleđeno" od bloga N. Živanovića), jednu od "osnovnih delatnosti" sajta, mogućnost onlajn rešavanja svih vrsta enigmatskih i logičkih zadataka, elektronski enigmatski časopis sa novim načinom prezentacije, ali ni "sitnicu" kao što je prva animirana (gif) ukrštenica, iako sam obavešten da internetom kruže drugačije informacije. Mislim da se i bez završene gimnazije može zaključiti, kada je otprilike ova ukrštenica objavljena (a bilo je kasnije još nekoliko).



Zbog svega nabrojanog, i obaveze da prednjači, sajt ENIGMATIKA i druge zavrzlame pripremio je još jednu veliku novinu za svoje posetioce, i ljubitelje enigmatike. Po prvi put, u ovom delu sveta, održaće se takmičenje u rešavanju koje traje čitav dan (verovatno će biti i duže), pri čemu je vreme za rešavanje svakog učesnika ograničeno (verovatno na 2 sata). To znači da potencijalni učesnici nisu "vezani" određenim terminom od 2 ili 3 sata, koji im možda ne odgovara, već će u okviru 24 sata (ili više) moći da izaberu svoj termin za rešavanje. A to bi trebalo da znači i veći broj učesnika. (?)

Takmičenje će biti održano u drugoj polovini novembra (kada i pada rođendan sajta), a u međuvremenu će dodatno biti objašnjen novi sistem takmičenja, i biće objavljen primer zadataka, kako bi se svi uverili u jednostavnost i funkcionalnost sistema. Na forumu, i kroz komentare, mogu se postavljati pitanja i davati sugestije.

1 коментар:

Ilija Đurković је рекао...

Jovane, pozdravljam najavu takmičenja i veoma rado ću učestvovati!
Srdačan pozdrav!